Verfkleuren
Het allerbelangrijkste voor wanneer je begint met je huis in een (nieuw) kleurtje te stoppen zijn natuurlijk de verfkleuren kiezen! Dit lijkt misschien een makkelijk te klaren klus, maar niets is minder waar! Zodat je geen blauwtje loopt bij het kiezen van de juiste verfkleur, raden wij aan rekening te houden met onderstaande tips.
Verfkleuren advies
Belangrijk bij het kiezen van verfkleuren is dat je ook rekening houdt met de functie van de ruimte, het interieur en het kiezen van passende kleurencombinaties.
Voor een slaapkamer opteer je het best voor geen te druk kleurenpalet, zoals een tetradische verfkleurenpalet, maar eerder toon-op-toon verfkleuren. Een slaapkamer is immers belangrijk om tot rust te komen.
Voor ruimtes waarin je meer zit of moet werken, zoals een woonruimte of een bureauruimte, kan je het zeker voor een drukkere kleurencombinatie met warme kleuren kiezen. Deze warme, vrolijke kleuren stimuleren immers de geest
Qua interieur is het een streling voor het oog indien je de ruimte laat samensmelten met meubilair en versieringen, het geeft een rustig en schoon gevoel.
De juiste verfkleuren kiezen
Niet alle kleuren passen bij elkaar. Soms is het dan ook moeilijk om mooie kleurencombinaties te kiezen.
Een handig hulpmiddeltje om je kleurenkeuze vlotter te laten verlopen is gebruik maken van de kleurencirkel of het kleurenwiel.
Deze kleurencirkel is een cirkelvormig kleurenpalet met de 7 kleuren van de regenboog, met daartussen hun middenkleuren.
Tip: Verzeker jezelf van een mooi eindresultaat en laat de schilderwerken uitvoeren door een professionele schilder. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van erkende schilders via de offertepagina.
Toon-op-toon verfkleuren
Toon-op-toon, ton-sur-ton of monochromatische verfkleuren zijn kleuren waarbij je de verschillende kleurtinten van eenzelfde kleur gebruikt om je ruimte te verven. Je gebruikt deze kleuren dan in een andere intensiteit, namelijk licht en donker.
Deze monochromatische, harmonieuze verfkleuren zijn makkelijk te kiezen en een veilige manier om op zeker te spelen!
Zijn deze gelijkaardige kleuren toch iets te eenvoudig? Breng dan een accentkleur aan!
Analoge verfkleuren combinaties
Analoge verfkleuren zijn kleuren die naast elkaar op het kleurenwiel liggen. Voor een analoge kleurencombinatie te maken, kies je twee tot zes kleuren die aan elkaar aangrenzen. Probeer je toch te beperken tot maximaal vier kleuren voor een mooie combinatie.
Het pluspunt van deze kleurencombinatie is dat er iets meer kleur in je interieur zit, maar dat het toch een schoon gevoel geeft.
Complementaire verfkleuren
Complementaire kleuren worden ook wel eens contrasterende combinaties genoemd. Dit kleurenpalet bestaat uit twee verfkleuren die tegenover elkaar liggen op het kleurenwiel.
Beperk je niet tot slechts twee kleuren! Je kan immers ook de verschillende tussenkleuren van deze twee kleuren kiezen! Kies je bijvoorbeeld voor oranje en blauw? Kies dan ook lichtere en donkerdere tinten blauw en oranje!
Split complementaire kleurencombinaties
Een variant op de complementaire kleuren van hierboven, is de split complementaire combinatie.
Dit kleurenschema kiest twee kleuren aan dezelfde zijde van de ene complementaire kleur en één kleur aan de overstaande zijde.
Indien je voor dit kleurenpatroon kiest zal je een hoog visueel contrast verkrijgen, maar met iets minder spanning dan een gewone complementaire kleurencombinatie.
Triadische verfkleuren
Bij deze combinatie zie je drie verschillende kleuren, gelijk verspreidt over het kleurenwiel zodat de delen die tussen de kleuren liggen een gelijkzijdige driehoek vormt.
De drie kleuren zorgen voor een gebalanceerd kleurenpalet die je stevig of meer verfijnd kan laten uitkomen.
Mogelijks kan je ook een lichtere of donkerdere kleurentint van één van de drie kleuren kiezen om wat meer kleurschakeringen aan te brengen.
Tetradische kleuren
Als laatste kleurenpalet bespreken we de tetradische kleurencombinatie, of de combinatie met vier verschillende kleuren.
Deze vier kleuren kies je uit twee complementaire kleurenparen.
Ook dit kleurenschema biedt een groot contrast aan, maar blijft toch harmonieus. Gebruik wel af en toe enkele lichtere of ondersteunende kleuren naast de donkerdere, dominante verfkleuren.
Tips bij het kiezen van verfkleuren
Met verf kan je je kamer werkelijk omtoveren tot een volledig andere ruimte! Houd deze tips zeker in je achterhoofd als je het uitzicht van je ruimte enigszins wil veranderen:
- Kleine kamer optisch vergroten: Gebruik vooral lichte kleuren en glansverf die het licht lijken te weerkaatsen.
- Een kamer hoger doen uitschijnen: Verf het plafond in lichte verfkleuren en de muren in donkerdere kleuren. Geef de raamkozijnen dezelfde kleur als de muren.
- Kamer optisch verlagen: Verf hierbij het plafond juist in een donkerdere kleur dan de muren. Indien je je kamer nog lager wilt laten lijken, kan je de plafondkleur lichtjes laten doorlopen op de muur, via horizontale lijnen of motieven.
- Een kamer verbreden: Kies een koelere, licht verfkleur voor de zijmuren en een donkerdere kleur voor de kortste muur in de ruimte. Probeer voor een optimaal effect ook te werken met horizontale lijnen of motieven op deze kortere wand.
- Een kamer versmallen: Geef deze keer de kortste muren (= kopmuren) de lichte kleur en de zijwanden een donkere kleur.
Warme en koude verfkleuren
Iedere kleur heeft een bepaalde gevoelswaarde.
Zo hebben warmere verfkleuren zoals rood, oranje, geel een warmere gevoelstemperatuur.
Kies deze kleuren voor kamers die in het noorden en oosten liggen. Het noorden en oosten is namelijk vaak een koudere omgeving en door met warmere kleuren te werken zal je meer warmte in deze kamers brengen.
Koude of koele verfkleuren zoals blauw, paars, groen, … geven een rustiger, vrediger gevoel.