Gevel schilderen
Een buitenmuur of gevel schilderen vergt heel wat meer voorbereiding dan je eerst zou denken! Dit voorbereidingswerk is zeer zeker nodig indien je een prachtig eindresultaat wilt verkrijgen! Hieronder lees je hoe je je gevel het beste van een kleurtje voorziet, met daarin enkele handige tips!
Voorbereidingswerken gevel schilderen
Wat moet er allemaal gebeuren vooraleer je effectief van start kan gaan met borstels en rollers?
- Verwijder alle restjes oude verf. Dit kan door een hogedrukreininger, door chemische verwijdering of door zandstralen.
- Verwijder al het mos en stof van je gevel, zo zorg je ervoor dat de verf goed aan de gevel wordt gehecht én blijft vasthouden.
Stofvrij maken doe je door eens goed over de muur heen te borstelen, mosvrij maken doe je het best met anti-mos producten die je in de meeste doe-het-zelf zaken kunt terugvinden. - Vul gaten en putten in je gevel op. Anders zal de verf later op deze plaatsen belletjes vormen, doordat de zon de verf opwarmd.
Tip: Verzeker jezelf van een mooi eindresultaat en laat de schilderwerken uitvoeren door een professionele schilder. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van erkende schilders via de offertepagina.
Gevel verven
De meest vervelende klus zit erop! Eindelijk kan je die verfpot, borstel en kwast bovenhalen en beginnen met je gevel te verven!
Gebruik altijd eerst een primer, speciaal voor gevels, om zo de volgende verflagen erg goed aan de gevel te laten hechten. Dit zorgt ervoor dat er minder gevelverf nodig is en dat je gevelverf langer op de gevel blijft plakken. (Lees er hier meer over.)
Na deze grondlaag begin je het best van boven naar onder te verven. Neem een kwast om het deel bij het dak te verven, doe vervolgens de ruimte rond de ramen, deuren en eventueel rond de garagepoort.
Vervolgens kan je met de roller aan de slag en werk je alles netjes af. Het mooiste resultaat krijg je met twee of drie lagen verf.
Extra tips
- Begin nooit aan het verven van een buitenmuur als je last hebt van vochtige muren! Anders zal de verf toch beginnen met afbrokkelen na een heel korte tijd.
- Kies geen al te donkere kleur. Des te donkerder de gevel des te sneller de gevel zal opwarmen waardoor de verf zal beginnen met afbrokkelen.
- Verf in gematigde temperatuur, liefst om en bij de 18 tot 20 graden celcius. Onder 7 graden celcius zal de verf niet drogen en bij meer dan 25 graden zal de verf te gauw drogen.
- Gebruik andere verf om je ramen, poorten en deuren te verven.
- Als je toch bezig bent met buiten schilderen, is het misschien goed om ook na te denken over andere schilderwerken die je buiten nog moet uitvoeren. Denk daarbij aan een nieuw laagje verf over een tuinoverkapping of tuinpanelen. Het bespaart je het werk van twee keer naar de winkel te gaan en alles voor te bereiden.